Tags

, , , , ,

Terwijl Kazantip, het beste festival ter wereld, volgend jaar in Rusland is en niet meer in de Oekraïne, bereiden wij ons in Nederland voor op gemeenteraadsverkiezingen. Volgende week woensdag moet iedere Nederlander die daar zin in heeft of die toch niets anders te doen heeft met een rode potlood een voor hem goed klinkende naam intekenen.
Image
Toen ik nog in Tilburg woonde, deed ik dat op die manier. Als echte corpsbal stemde ik natuurlijk VVD en ik ging voor de man of vrouw met de grappigste naam. Het werd volgens mij Gerard Naaijkens, dat paste wel bij mijn hobby. Als ik nu weer in Tilburg zou moeten stemmen, zou het Naomi de Kort worden. Zoek haar maar eens op, dan snapt u wat ik bedoel.

In Heerlen moet je voor grappige namen niet verder kijken dan de PvdA. Die lijst bestaat uit een totaal rariteitenkabinet. Luister en huiver: Pink van Nieuwburg. Wim Kortekaas, Henk Verreck en als klap op de vuurpijl Jo en Barry Braeken. Ik verzin de namen niet, maar nu hoef ik dat in dit café natuurlijk niet uit te leggen.

De PvdA richt zich duidelijk dus op mensen zoals ik. Zwevende kiezers die pas bij het uitlopen van het stemlokaal beseffen dat ze eigenlijk toch op een andere partij hadden willen stemmen. Die mensen pakken dat rode potlood en willen eigenlijk eens goed lachen. Nou, met namen als Verreck, Braeken en Kortekaas lukt dat wel, lijkt me zo.

De enige tegenstand is natuurlijk Hart-Leers. Alleen de naam al zorgt bij mij elke keer weer voor een welgemeende gniffel. En als je dan ook nog eens op nummer 8 een Vlek hebt die Hart-Leers is, dan trek je ontzettend veel voorkeursstemmen. Dat Hart-Leers ook een Gubbels op de lijst heeft staan, zien we dan maar even door de vingers. Ik hoop dat die niet in Bleijerheide op school gezeten heeft.

Maar goed, de lokale politiek is nog meer dan landelijk bepaald door de poppetjes. Er is namelijk maar een heel klein deel van de bevolking dat echt doorheeft wat er de afgelopen vier jaar in de gemeentepolitiek gebeurd is. Natuurlijk, iedereen is het opgevallen dat er bij het station iets gebouwd wordt, maar ik denk dat meer dan de helft van de Heerlenaren denkt dat Roel Leers de burgemeester van Heerlen is. Mensen kennen Riet de Wit wellicht, maar dan vooral als wethouder en zeker niet als afzwaaiend voorvrouw van de SP.

De stemmen in Heerlen worden binnengehaald door middel van posters, rozen, flyers en andere dingen. Barry’s hoofd zie je overal, dus dat garandeert weer een paar duizend extra stemmen. Omdat hij er zo slim uitziet, dus die zal wel iets kunnen. De posters van de RPN zorgen waarschijnlijk alleen voor drukte bij de Royal, want ze lijken net een aankondiging voor een nieuwe film.

Maar hoe mooi en uitdagend je posters en flyers ook zijn, niets is zo handig als een pakkende naam. Bij de PvdA hebben ze dat begrepen, maar ik ga komende 19 maart waarschijnlijk toch voor Guus van der Nat van 1Parkstad.nl. Bij zo’n naam moet ik meteen denken aan een biertje en die lust ik toch wel erg graag. Of kan de PvdA daar nu misschien ook voor zorgen?