Ook aan regen kun je wennen – Column ZEF Magazine, 30 maart

Tags

, ,

Kevin Goes is freelance journalist voor o.a. L1 en beginnend schrijver. Dit jaar komt zijn eerste boek uit. En ja, hij schreef die ene brief die door 70.000 mensen in één weekend online werd bekeken. Al 14 jaar gaat Kevin naar Pinkpop en voor ZEF haalt hij iedere twee weken herinneringen op.
modder

Bij een festival dat meestal rond Pinksteren plaats vindt, hoort af en toe een beetje regen. Doorgewinterde Pinkpopgangers kunnen zich meer verregende Pinkpops herinneren dan festivals waar de zon alleen maar scheen. En zoals bij elke bevolkingsgroep die te maken krijgt met een klimaat dat veelal hetzelfde is, is de Pinkpopganger geëvolueerd naar een soort die gebruik maakt van de vieze weersomstandigheden.

Ik neem u mee terug naar het jaar 2004. Het was de tweede dag van Pinkpop, de Pinksterzondag. In die jaren was het hoofdpodium niet het hele weekend in gebruik, dus werd het grote grasveld afgezet met een lint. De hele week al regende het. En niet zo’n beetje ook. Het goot en dan overdrijf ik niet. Het festivalpubliek van toen was nog ruwweg grauw en wild. Jaren later zou men terugkijken op die tijd alsof er alleen maar barbaren naar Pinkpop gingen. En wat doen barbaren? Jawel, die maken buikschuivers in grote modderpoelen. En zo geschiedde dus ook op die dag.

De modderpoel liep zo’n beetje van de dranktent naast het bonnenverkooppunt links op het festivalterrein (volgt u mij nog?) tot aan het grote kuiken van 3FM. Een aardige afstand dus. Voor menig liefhebber van alcoholische versnaperingen – dat was te zien aan de omvang van de bierbuiken rondom de poel – een uitdaging. De momenten dat de vliegende vetkwabbels door de lucht zweefden zijn nog altijd magisch in mijn gedachten. De G-krachten die vrijkwamen als zo’n bebaarde, langharige rocker met zijn torso landde in de bruine smurrie, staan voor altijd in mijn geheugen gegriefd.

De regen kan ook nog altijd legendarische concerten maken. Ik denk niet dat ik het concert van The Dandy Warhols op Pinkpop 2003 ooit nog zal vergeten. De zondag was weer een druilerige aangelegenheid. Poncho’s waren gelukkig nog niet erg in trek, mensen gehuld in vuilniszakken en plastieken zeilen werden uit de kast gehaald om de sfeer te verhogen. De sfeer die werd nog beter toen The Dandy Warhols het nummer ‘Godless’ inzetten en spontaan de zon zich liet zien. Ik geloof niet in een hoger wezen, maar toch was dat wel even een mooi momentje.

Dat moment staat natuurlijk niet op zich. Zo heeft iedereen wel een legendarische Pinkpop herinnering die iets met de regen te maken heeft. Foo Fighters, drie jaar geleden, wie kan het zich niet herinneren? Die geweldige regenboog die het concert echt afmaakte.

Regen hoort bij Pinkpop, net als slecht voedsel en vervelende security. Je kunt je er aan ergeren, maar boven alles: je went er aan. Dus ook al wordt het komend jaar snertweer, ik vermaak me toch wel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s