Tags

, , , ,

Adidas-WK-bal-Brazilië-20141

Voor een publieke omroep zendt de NOS wel heel erg veel reclames uit tijdens het wereldkampioenschap voetbal. Natuurlijk, het levert de Nederlandse Omroep Stichting en de STER een hele hoop geld op, maar ik erger me er toch aan. Knap ook hoe de NOS het wegschrijft: elke helft is een nieuw programma en zelfs de rust staat in de programmagids als apart programma. Publieke omroepen mogen namelijk tijdens een programma geen reclames uitzenden, dus daarom deze oplossing. Slim.

Het geeft alleen een hele hoop frustraties. Eén reclame ergerden zich zelfs zoveel mensen aan, dat hij inmiddels van de buis gehaald is. Twee weken duurde de terror van de Braziliaanse commentator die er voor zorgde dat de verkoop van Hyundai’s naar een dieptepunt daalde. Bij het reclamebureau van Hyundai zit nu vast een of andere grapjurk zonder werk.

Een reclame die mij ook op de zenuwen werkt, is het tweede deel van de hamstermania van Albert Heijn. Het eerste deel met die hamsters in Brazilië is nog wel grappig. Maar zodra die supermarktmanager aanbelt bij Giovanni van Bronckhorst, heb ik het niet meer. Niet alleen het acteerwerk van Van Bronckhorst is abominabel (wat verwacht je ook van een oud-voetballer?), maar vooral de tekst is belachelijk. Het is namelijk zeker niet Van Bronckhorst’s eerste WK op de bank. Wat te denken van 1998, toen hij in totaal maar 66 minuten meespeelde?

Maar ik snap de grap wel hoor. Hij zit thuis op de bank. Grappig. Maar ook in die zin klopt die opmerking niet. Twaalf jaar geleden zat namelijk het hele Nederlands Elftal thuis op de bank, toen Oranje zich onder Louis van Gaal niet geplaatst had voor het WK in Japan en Zuid-Korea.

Toch vind ik de meeste reclames nog prima te pruimen. Ze sluiten aan bij de doelgroep en zijn er op gericht dingen aan de man te brengen. Letterlijk. De reclame waar ik me nog het meest aan erger tijdens dit WK, is die van Tena Lady. Die reclame waarin een niet onaantrekkelijke jongedame vertelt dat ze het over alles kan hebben met haar moeder. Over alles! Om die vunzige zinspreuk kracht bij te zetten, begint ze te vertellen over de lekkende doos van haar moeder. Gadverdamme man! Daar zit ik toch niet op te wachten in de rust van een wedstrijd tussen 22 bonkige mannen die elkaar het snot voor de ogen weg bijten?

Daarna begint ze ook nog te denken dat ze zelf ook die problemen kan krijgen. Daaaaaag sex-appeal! Waar gaat dit over? Waarom koopt zo’n bedrijf zendtijd tijdens het WK-voetbal? Dacht Tena Lady toen ze de officiële speelbal zagen meteen aan vrouwenluiers of hoe moet ik dit zien? Alsof er nu ook maar één man in Nederland tijdens het wk naar zijn vrouw geroepen heeft: “hey schat, eindelijk, iets tegen dat vocht dat door je broek heen druipt.” Nee toch? Dat Net5 bol staat van dit soort reclames, ok, maar hou dat weg van zo’n sportevenement. Daar moet het over ballen gaan.