Tags

, , ,

Ik geloof niet meer in Frans Timmermans. Jarenlang hebben mijn ouders mij voor de gek gehouden. Vol verwachting zette ik het nieuws op en wachtte ik tot er een bericht kwam over Timmermans. Wat spookte hij nu weer uit? In welk oorlogsgebied was hij nu weer aan het bemiddelen? Frans stelde nooit teleur. De ene keer had hij het over Oekraïne, de andere keer over de neerwaartse spiraal van de PvdA. Alles was even boeiend, alles werd met evenveel passie gebracht.Bezoek minister Timmermans aan Albanië

Natuurlijk, ook mij viel het op dat Frans er soms anders uitzag, maar mijn ouders zeiden dat dat het ‘jo-jo-effect’ was of dat het door de stress kwam. Ik at het als zoete koek. Maar de laatste tijd heb ik wat beter op zitten letten. Het leek mij onwaarschijnlijk dat Frans op één dag zowel bij een hockeywedstrijd van zijn dochtertje, een voetbalwedstrijd van Roda JC, een praatprogramma in het centrum van Heerlen én de koffietafel van Juncker in Brussel kon zijn. Dat was onmogelijk!

Mijn ouders zouden daar wel een verklaring voor hebben. Frans Timmermans heeft het zo druk, dat hij soms hulp-fransen in zet. Die gaan dan in plaats van de echte Frans naar de kleinere bijeenkomsten. Waar Frans niet hoeft te spreken en alleen maar handjes hoeft de schudden, is de kans groot dat je een hulp-Frans tegenkomt. Zo hoeft de echte Frans zich alleen maar met belangrijke zaken bezig te houden, de zaken die je op het acht uur journaal ziet.

Maar ook dat zijn acteurs, ik weet het nu vrijwel zeker. Het kan nu eenmaal niet dat een normale politicus zo goed en zo vlot speeches geeft. Zeker niet in het Engels. Ik denk dat voor zijn speech bij de Verenigde Naties gewoon een Amerikaanse ‘Frans’ ingehuurd is. Dat in Rusland ook een paar ‘Franzen’ rondlopen, die als het moet de honneurs waar kunnen nemen.

Ik denk ook niet dat ik de enige ben die er doorheen aan het prikken is. Vandaar ook dat Frans nu weggezet wordt op een post, waarvan niemand weet wat het nu eigenlijk betekent. Dan kunnen ze Timmermans op laten draven om handjes te schudden in alle landen, zodat hij een wereldwijd symbool wordt. De Fransen hebben een Frans nodig en de Duitsers hebben ook gezien hoeveel hoop onze minister ons gaf in bange dagen. Die willen daar ook een graantje van meepikken.

Voor de kinderen zal ik nog doen alsof. Als er weer eens een Frans langs komt fietsen in Heerlen zal ik hem netjes groeten. Ik zal zwaaien en tegen kinderen in de buurt zeggen: “Zag je dat? Dat was Frans Timmermans. Doe maar goed je best op school, want als Frans ziet dat je je best niet doet, dan stuurt hij je zo naar de Oekraïne!”