Tags

, , , , ,

Na lang wikken en wegen hebben we besloten om Noa de Mes vandaag door te laten gaan. Het is namelijk vandaag de internationale dag van de leraar en uit piëteit met de leraren, is ons gevraagd Noa de Mes deze maand af te blazen. Uit respect voor de leraren zijn we daarom vandaag een paar minuten later begonnen.

texelsschaap

Ik was al blij dat wij op 10 november geen Noa de Mes gepland hadden, want dan is het de Dag van de Mantelzorger. Die mensen zijn met steeds meer en zo’n evenement als het onze kan dan lelijk in de weg staan. Ik vond het dan ook erg gedurfd dat de Nederlandse overheid een herdenkingsdag plant op 10 november. De mantelzorgers zullen dat vast niet leuk vinden.

Maar 10 november was dan ook de enige logische dag om de ramp met het vliegtuig MH17 te herdenken. Het is dan namelijk 116 dagen geleden dat het vliegtuig neergehaald werd. Een logisch getal. En 11 november kon niet, want dan was er een feestje in Maastricht. 13 november was wellicht nog logischer geweest, want dan is het immers de Dag van het Respect, zoals u weet. Er is nog gedacht over 19 november, maar dan staan er al te veel dagen gepland om deze herdenkingsdag nog op de kalender te plaatsen. Je hebt dan namelijk al de Dag van de Man, Dag tegen kindermisbruik, de COPD-dag en de Toiletdag. Ik ben nog altijd het verband aan het zoeken.

Laten we voorop stellen dat de ramp met MH17 erg was. Heel Nederland is er door geraakt. Ik ook. Maar ik vind een lukraak gekozen herdenkingsdag geen reden om met zijn allen heel druk te gaan doen over een carnavalsfeest waar een erg lange voorbereiding in zit. Oad op Nuj in Heerlen heeft gewoon vette pech gehad dat die herdenking op dezelfde dag viel. Mijns inziens losten ze het goed op door te zeggen dat er een minuut stilte werd gehouden.

Want wees nou eerlijk: hoe lang gaat u op die dag stilstaan bij die ramp van 17 juli? Als het tijdens het journaal voorbij komt, denkt u even: “goh, best wel erg.” Als u overdag langs een of andere herdenking op televisie zapt, denkt u even terug aan toen. Ik ook. Maar ’s avonds zou ik best een biertje kunnen drinken terwijl Big Benny gas geeft op het podium. Het staat namelijk zo ver uit elkaar, dat ik het woord ongepast, ongepast vind.

Heel fatsoenlijk Nederland valt over de kleine organisatie van dit leuke evenement heen. Want wat kunnen wij toch goed met zijn allen zeggen dat iets niet mag. Dat we dat niet vinden kunnen op zo’n dag. Zo’n ontzettend willekeurige dag die ineens de stempel heeft van herdenkingsdag. Herdenken kun je iedere dag. Nabestaanden doen niet anders. Maar als we dan een herdenkingsdag moeten plannen, ben ik voor 17 juli 2015. Een jaar na dato. Al krijg ik dan waarschijnlijk wel ruzie met de bedenkers van de Dag van het Texelse schaap.