Tags

, , , , , , ,

De afgelopen dagen heb ik een beetje last van Ebola-verschijnselen. Dat is niet zo vreemd, volgens mij heeft iedereen in Nederland een beetje last van griep of verkoudheid. Ik ben niet net terug uit Afrika en er heeft ook voor zover ik weet niemand met Ebola over mij heen gespuugd. Dat zou ik me namelijk vast herinneren. Daarom dat ik met deze ziektebeelden niet op mijn fietsje stap naar het VU medisch centrum.
regenboogpiet
Daar zal het namelijk wel veel te druk zijn met mensen die denken dat ze écht Ebola hebben. De kans dat je in Nederland die ziekte oploopt, is kleiner dan de kans dat je de Staatsloterij wint. De Staatsloterij, want dat je een prijs wint bij de Postcode Loterij is vrijwel zeker. Ik snap die ophef over de gratis Ben&Jerry’s niet echt, op dit moment zou ik graag met zo’n bak op de bank zitten terwijl ik een beetje zucht en kreun en zachtjes aan mijn voorhoofd voel.

Als man heb je natuurlijk veel meer last van de griep. Dat lijkt niet alleen maar zo, dat is laatst zelfs wetenschappelijk bewezen. Vandaar ook dat de Ebolakoorts ook meer heerst bij mannen dan bij vrouwen. Het is eigenlijk vergelijkbaar met de oranjekoorts, dat treft ook meer mannen dan vrouwen. De Ebolakoorts begint eigenlijk net zo’n dingetje te worden hoor, er zijn nog net geen vlaggetjes verkrijgbaar, maar de eerste hits over Ebola worden as we speak geschreven. Ik zie Ali B. en Marco Borsato al samen in een of ander Afrikaans dorp staan en een semi-mooi nummer opdragen aan alle doden.

Winkeliers zijn nog niet heel happig, maar het duurt niet lang meer voor de eerste Ebola-burger opduikt. Ik hoorde laatst al iemand in een Amsterdamse kroeg zeggen dat hij al Ebola had voordat het hip was, dus dan weet je het wel. Audi denkt er ook al over na om elke tiende klant met Ebola een van de 850.000 teruggeroepen Audi’s mee te geven. Kunnen ze nog lekker even bumperklevend de laatste weken van hun leven over de A2 knallen.

Maar Nederland is er klaar voor, hoor. De uitbraak mag beginnen. Elke provincie heeft bedden gereserveerd, zelfs in Flevoland kun je terecht als je Ebola krijgt. Als ik Ebola zou krijgen in Sierra Leone, dan bleef ik liever daar dan dat ik in Almere of Lelystad terecht kwam. In Lelystad krijg je dan eerst over de helft van je zwarte gelaat een regenboog geschilderd, want helemaal zwart mag je daar niet zijn in november en december.

Ja, nou ga ik me op glad ijs begeven, want als er één discussie in Nederland is waar ik geen mening over heb, dan is het wel de Zwarte Pieten discussie. In Syrië worden dagelijks kinderen verkracht en onthoofd, in Oekraïne weet niemand meer in welk land hij nou eigenlijk hoort, in Israel worden pasgeboren baby’s overreden, in Afrika is Ebola pas belangrijk sinds de westerse wereld er ook soms mee te maken krijgt en in Nederland maakt men zich druk of een pop van Nelson Mandela van papier mache nou wel of niet op Zwarte Piet lijkt. Welke kant het ook uitgaat met die hele discussie, het kan me gestolen worden.