Als ik de baas zou zijn van het journaal, zou ik ook proberen om zoveel mogelijk bonus op te strijken. Ik ben het dus wel eens met de directeur van L1. Wie zou als hij in zijn schoenen stond, niet gewoon hetzelfde doen? Als een stichting in een financieel moeilijke periode op een of andere manier ziet dat jij wel gewoon al je targets gehaald hebt, ga je die bonus toch niet afslaan? Dat die bonus van de directeur gelijk stond aan mijn jaarsalaris bij L1, moet maar even door de vingers gezien worden. De directeur is natuurlijk veel belangrijker voor een bedrijf.testbeeld

Toch vraag ik me wel eens af wat die targets dan waren. Het gaat over 2013, een jaar waarin er veel veranderde bij L1. Zo ging de hele redactiestructuur op de schop en werden er aan het eind van het jaar even twee programma’s van de buis gegooid. Daar kwam dan wel één nieuw voor terug, maar het was wel een flinke kostenbesparing. Als het target was: zorg ervoor dat L1 aan het eind van dit jaar nog bestaat, dan heeft de directeur dat goed gedaan.

Al zet ik wel eens vraagtekens bij de dingen die de directeur eigenlijk bij L1 doet. De enige keren dat ik die man gezien heb, was tijdens de lunch. Op de redactievloer, heb ik hem nooit mogen bewonderen. Het was pas in september van dit jaar dat ik hem voor het eerst tegenkwam in een radiostudio. Na zo’n tien jaar leiding te geven aan een televisie- en radiostation, leek het hem wel tijd om een keer bij uitzendingen aanwezig te zijn. Hij schrok van het feit dat de presentatoren van de vroege show al om 6 uur begonnen met hun werk. Ik denk dat hij zich ook nog altijd afvraagt waarom er geen nieuws meer op L1.nl staat en dat hij denkt dat 1limburg.nl een concurrent is. Laat hem maar even.

Maar hij zal vast dingen goed doen. Ok, de reclame-inkomsten zijn de afgelopen vijf jaar dramatisch gekelderd, maar dat ligt niet aan hem. De techniek achter de televisie- en de radiostudio’s rammelt en staat op springen, maar daar gaat hij vast niet over. Redacteuren morren over de vele veranderingen in korte tijd, maar wie is hij om de hoofdredacteur te beteugelen?

Toch verdient hij de bonus, de Raad van Commissarissen van L1 is daar van overtuigd. L1 keerde het extraatje in 2013 uit voor beter dan verwachte financiële prestaties. Wat zijn dat, beter dan verwachte financiële prestaties? Dat kan ook betekenen dat er 100 miljoen euro verlies gemaakt is, maar dat er 101 miljoen euro verwacht werd. Als je zo begint, kun je iedereen bij L1 een bonus geven. Dan wacht ik nog altijd op die bonus voor die ene reportage, die beter dan verwacht was. En de presentatoren van AvondGasten, omdat het geluid beter dan verwacht is. Of naar de kantinejuffrouw, die laatst broodjes serveerde die beter dan verwacht waren.

Maar die directeur heeft hem verdiend hoor, die bonus. Geweldig wat hij met L1 doet. Als hij er niet was, dan was het een totaal ander bedrijf. Denk ik. Hoop ik.