Tags

, , , , , , , ,

Omdat ik tegenwoordig wat verder van het epicentrum af woon, had het virus mij dit jaar nog niet echt gegrepen. Tot vanmorgen, toen ik in drie uur tijd twintig carnavalsliedjes voorbij hoorde komen op L1 radio. Voor de mensen van boven de rivieren, in Limburg wordt elk jaar het Limburgs Vasteloavesleedjes Konkoer gehouden en dat houdt in dat elk jaar het beste, nieuwe, originele liedje van Limburg gekozen wordt. Vandaag werd bekendgemaakt welke twintig liedjes naar de finale zijn. Voor de goede orde, dat zijn dus geen liedjes die op bestaande muziek gemaakt zijn of die gejat zijn uit Duitsland, maar met originele tekst en met nieuwe muziek. Mijn favoriet is ook door, dus bij deze bindend stemadvies voor Heremenie Miserabel uit Heerlen.
Aad-Piraat
Maar als je dus zo’n hele morgen alleen maar met carnaval bezig bent, dan denk je meteen aan je pekske. Je pekske, of je pakje, is je belangrijkste attribuut tijdens de carnaval. Het maakt je tot wat je die vier, vijf, zes of soms wel zeven dagen bent. Het geef je je identiteit en maakt je herkenbaar voor vrienden en familie. Die paar dagen ben je niet meer die saaie pik die bij een pensioenfonds werkt, maar ben je totaal iemand anders.

Toch moet je steeds langer nadenken over wat je aantrekt. In een land dat steeds preutser wordt en waar je steeds meer op je vingers wordt getikt als je iets ‘fouts’ doet, kun je ook met carnaval niet meer alles aantrekken. Zelfs priesters trekken even een paar dagen een ander kleed aan, om maar niet het commentaar te krijgen dat je verkleden als priester wel erg fout is. Geloof is sowieso een no-no, tegenwoordig. Jihadisten zul je niet tegenkomen in Maastricht, niet alleen omdat het nogal gevoelig ligt, maar omdat zwarte gewaden nou ook niet echt gezellig uitzien tijdens carnaval. En een rood-geel-groene bomgordel is ook een beetje raar.

Carnaval is ook de uitgelezen tijd om je mening over politiek te geven, maar in plaats van lachen om de statements die mensen willen maken, ga je dit jaar zien dat overal discussies opgestart worden. Want daar zijn we in Nederland met zijn allen heel erg goed in aan het worden. Als je een groepje tieners in de optocht ziet die verkleed zijn als toyboy van Onno, dan moet je daar om lachen en niet de optochtcommissie vragen om die groep uit de stoet te halen. Als je een Piet van Pol met duivelsstaart en een drietand ziet met op zijn rug een klein bosje VVD’ers met prominent daar in Jos van Reytje, dan moet je dubbel liggen en niet aangifte doen bij de politie vanwege smaad.

Zelf dacht ik dit jaar als Frans Timmermans te gaan. Maar toen kwam ik er achter dat hij dat waarschijnlijk zelf aan doet, net als het groepje hulpfransen dat hij om zich heen verzameld heeft. Als Zwarte Piet gaan is geen optie, want Limburgers kennende, die één op de twee carnavalvierders dat. Om een statement te maken naar die ‘Hollenders’. Ik ga dus waarschijnlijk weer als piraat. Al kan dat gevoelig liggen bij mensen die tegen The Pirate Bay zijn of ex-mariniers die in Somalië geweest zijn. Als ik er zo over na denk, dan vergaat de zin in carnaval eigenlijk weer heel snel. Maar wat neet is…