Tags

, , ,

pinkpop

Beste Jan,

Vorig jaar rond deze tijd was ik een beetje boos op jou, misschien kun je je dat nog wel herinneren. Ik had geen kaartje voor Pinkpop kunnen bemachtigen en dat reageerde ik af op jou. Had ik niet moeten doen, stom van me. Uiteindelijk is het vorig jaar allemaal goed gekomen, heb ik kunnen genieten van de Stones, lekker gedanst met vreemde meisjes bij de Arctic Monkeys en met bewondering gekeken naar een hemels schouwspel tijdens Metallica.

Ik vroeg vorig jaar om een Pinkpop waar op iedereen iets te zeuren heeft. Een programma met één of twee grote namen, opgevuld met troep. Gewoon, omdat ik dat gewend ben. Dit jaar heb je daar naar geluisterd en dat vind ik fijn. Het programma ontloopt net de middelmaat, maar dat hoort, dat is Pinkpop voor mij. Zo’n programma waarbij je na al die jaren gaat twijfelen of je nog wel naar Pinkpop moet gaan.

De keuze is vandaag voor mij gemaakt. Waarschijnlijk was ik wel gegaan, maar tegen de kracht van honderden illegale kaartenhandelaars, kan ik niet opboksen. Voor dit programma sta ik namelijk niet extra vroeg op om in een rij te gaan staan of om mijn computer aan te zetten. Wellicht had ik vanmiddag ergens een kaartje gekocht, of pas over twee weken. Want dit affiche nodigde daar voor uit.

Ik zag het alweer voor me, die paar dagen in juni. Met één blik op het programmaboekje zouden mijn vrienden en ik besluiten dat de camping waarschijnlijk gezelliger was dan wat er op de verschillende podia te vinden was. Een à twee bands per dag zien zou meer dan genoeg zijn en ik zou met een prima gevoel naar huis gaan. Wellicht is 180 euro een beetje veel voor een weekendje op een camping met wat achtergrondmuziek, maar voor mij werkte dat al jaren zo.

Maar als je dan op internet ziet dat één uur na de officiële verkoop er al kaarten te koop zijn voor 795 euro per stuk, dan breekt er iets in mij. En ik weet dat dat bij jou ook zo is. Die illegale handelaren die kijken niet naar het programma, die zien alleen dat Pinkpop vorig jaar een goudmijn was en daar willen ze nu op inhaken. Dit is wat Lowlands ook jarenlang overkomen is, de hype rondom het festival, niet om de muziek. Die handelaren gaan er voor zorgen dat het op deze uitverkochte Pinkpop straks helemaal niet zo druk is als iedereen zou denken en dat je drankomzet straks ontzettend tegenvalt.

Ik hoop dat ze één voor één opgespoord worden en dat die kaartjes weer gewoon in de vrije verkoop gaan. Dan zal ik er wellicht nog eentje kopen, voor de normale prijs. 180 euro voor een weekendje campingpret. Dat heb ik er voor over, meer niet.

Toch een hele fijne Pinkpop gewenst, Jan.

Groet,

Kevin Goes

Zie ook: Open brief aan Jan Smeets